Afvoeren en opslaan van inboedels bij woningontruiming
Sinds 1 april 2021 is het college verantwoordelijk voor afvoeren en opslaan van inboedels bij woningontruiming. De reden van woningontruiming kan een betalingsachterstand zijn in de huur of hypotheeklasten, (extreme) woonoverlast of criminele activiteiten. Een belangrijke reden voor de wetswijziging is om het contact tussen gemeente en inwoner niet kwijt te raken, maar er juist voor te zorgen dat de gemeente in contact komt, c.q. blijft na een woningontruiming. Wellicht heeft de inwoner meer problemen en kan de gemeente de inwoner daarbij ondersteunen. Een ontruimde inwoner heeft geen dak meer boven zijn hoofd en heeft opvang nodig.
De gemeente voert het afvoeren en opslaan uit op kosten van de executant. De VNG voert momenteel nog gesprekken met het ministerie van Justitie en Veiligheid onder andere over de kosten die voortvloeien uit de uitvoering van deze wettelijke taak. De uitkomst hiervan is belangrijk om te kunnen bepalen welke kosten vervolgens kunnen, c.q. moeten worden doorberekend aan de executant en op welke wijze.
Bij toepassing van bestuursdwang mogen de werkelijke kosten (dus ook personele kosten etc.) meegenomen worden. Waarschijnlijk zal het, net als bij bestuursdwang, gaan om het doorberekenen van de werkelijke kosten.
Omdat de kosten op jaarbasis nog niet te bekend zijn wordt voorgesteld om € 10.000 op jaarbasis te reserveren voor kosten die uit deze maatregel voortvloeien. Middels een kwartaalbiref kunnen de werkelijke kosten voor 2021 kenbaar gemaakt worden indien hier aanleiding toe is.